Website & SEO

Voor de optimale vindbaarheid van uw website

Klaver Zakelijk - Advies en Begeleiding

Nadat er een heldere online strategie is vastgesteld kan de SEO strategie worden ingericht. Een goed gekozen SEO strategie zorgt ervoor dat jouw website hoog naar voren komt in de zoekresultaten van zoekmachines op de voor jou meest relevante zoektermen. Een duidelijke en goed afgewogen SEO strategie geeft daarbij heldere handvatten voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij jouw website, zoals de websiteontwikkelaars, tekstschrijver, (online) marketeers, etc. Om tot een goede SEO strategie te komen dienen een paar fasen te worden doorlopen.

1. Conceptanalyse

Hierin worden vanuit jouw online strategie de belangrijkste elementen voor de SEO van jouw website verwoord. Zo dient het concept en zijn onderscheidende element te worden verwoord. En er dient aandacht te zijn voor de doelgroep en hoe deze dient te worden aangesproken en hoe de site optimaal gebruiksvriendelijk kan worden voor deze doelgroep.

2. Zoekwoordenanalyse

In deze fase zal eerst nagedacht moeten worden op welk soort woorden potentiele klanten of gebruikers zullen zoeken als ze op zoek zijn naar jouw soort dienstverlening of producten. Alle mogelijkheden dienen daarbij te moeten worden opgeschreven. Dit kunnen producten of diensten zijn die je gaat aanbieden maar het kunnen ook plaatsnamen of bepaalde andere zoekvragen zijn. Denk dus vooral ook creatief na over mogelijke zoekwoorden.

Daarnaast zijn er vaak ondersteunende zoekwoorden die relevant zijn voor jouw website. Dit zijn de zoekwoorden die mensen toevoegen aan hun zoekopdracht als ze zoeken op de diensten of producten die u aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan “beste” of “goedkoopste”. Noteer ook alle mogelijke ondersteunende zoekwoorden.

Vervolgens dient een zoekwoorden onderzoek plaats te vinden om te onderzoeken naar welke zoekwoorden en eventuele ondersteunende zoekwoorden men het meeste zoekt. Daarbij kan worden onderzocht hoe groot de concurrentie is op deze zoekwoorden. Hierna kunnen ook bepaalde zoekwoordcombinaties op deze beide aspecten worden onderzocht. Op basis van deze onderzoeken kan prioriteit worden toegekend aan belangrijke zoekwoorden en zoekwoordcombinaties.

3. Inrichting van structuur van de website

Op basis van de uitkomsten van zoekwoorden analyse en rekeninghouden met de gebruiksvriendelijkheid, kan de structuur van de website worden gekozen. Hierbij dient een heldere en consistente structuur te worden gekozen waarbij onderliggende pagina’s van een pagina ook een doelgerichte bijdrage leveren aan de bovenliggende pagina’s. Dit dient ook terug te komen in een heldere url structuur. Ook de navigatie van uw website dient consistent te zijn aan de gekozen structuur. En ook de links op elke pagina dienen consistent bij te dragen aan deze structuur. Uiteindelijk dient dit alles ook te resulteren in duidelijk index bestand voor de zoekmachines, voorzien van de juiste indexdata. Door dit alles gedegen in te richten ontstaat een website waarbij pagina’s elkaar versterken in hun vindbaarheid.

4. Inrichting van structuur van de pagina’s

Nadat de structuur van de website helder is, kan ook per (soort) pagina de structuur van de pagina worden bepaald. Per (soort) pagina dient te worden bepaald op welke woorden en eventuele ondersteunende zoekwoorden er zal worden gezocht voor deze pagina. Hierbij dient natuurlijk rekening te worden gehouden met bevindingen uit het zoekwoordenonderzoek.
Nadat de belangrijke woorden voor een (soort) pagina zijn bepaald kan worden gekozen welke woorden er moeten worden gebruikt in de paginatitel, de url, de belangrijk H’tjes, in de tekst en in naam van afbeeldingen. Op deze wijze wordt iedere pagina perfect ingericht voor de vindbaarheid van die pagina op relevante zoekwoorden.

5. Realisatie van de website

Tijdens de realisatie van de website dient bij zowel de technische realisatie, als bij het verzorgen van de content rekening te worden gehouden met de keuzes uit de vorige 4 fases.

6. Lancering website

Indien de website volledig in gerealiseerd, kan deze worden gelanceerd. Soms is het vanuit pr-optiek handig om dit juist op een bepaald moment te doen. Op het moment dat de website is gelanceerd zal dit ook wereldkundig moeten worden gemaakt. Probeer hierbij naast de traditionele media, ook juist de online media zoals nieuwssite, blog of andere relevante sites aan te schrijven met een goed persbericht. Ook is het van groot belang dat de site wordt aangemeld bij zoekmachines en startpagina’s en dergelijke. Ook kan worden gestart met het linkbuilden en indien gewenst met een advertentiecampagne bijvoorbeeld via adwords.

7. Exploitatie van de website

Na de lancering begint de “echte” exploitatie. Dagelijks moet de site worden voorzien van relevante nieuwe content. Deze content moet worden geplaatst conform de gekozen structuren in fase 3 en 4. Daarnaast is het belangrijk om te blijven linkbuilden op de voor jouw site relevante onderwerpen. Dit kan middels blogs, eigen social media, reactie op forums of iedere ander wijze waarmee je kwalitatieve vermeldingen verkrijgt naar jouw website. Zorg daarbij dat dit niet alleen links zijn naar jouw homepage maar ook relevante links zijn naar onderliggende pagina’s.

Jouw SEO activiteiten, zoals de gekozen zoekwoorden, site- en paginastructuur dienen iedere keer weer opnieuw te worden onderzocht op hun succes. Eigenlijk dient er een systeem te ontstaan waarbij fase 1 tot en met 5 keer op keer wordt aangescherpt en de verbeteringen dienen te worden doorgevoerd in uw website. Maar wees zeer voorzichtig met impactvolle veranderingen bijvoorbeeld in de sitestructuur.

Meer informatie over Website & SEO?

Laat hier jouw gegevens achter, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.